امروز شنبه , ۱۱ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۳:۲۳

پیام معاون فرهنگی به کارگاه آموزشی کرسی های آزاد اندیشی دانشگاه پیام نور استان اصفهان

پیام معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری به کارگاه آموزشی کرسی های آزاد اندیشی دانشگاه پیام نور استان اصفهان

آنچه که کمک می کند به پیشرفت کشور آزادی واقعی فکرهاست، یعنی آزادانه مطرح کردن به تشویق و تحریض این و آن هم نگاه نکردن . مقام معظم رهبری ( مدظله العالی )

آزادی تفکر و تفکر آزاد اندیشیدن از دیرباز یکی از شاخص های عمیق عقلانیت اسلامی بوده است . آزاد اندیشی به مثابه یک روش از ابتدا بوجود آورنده ی تعالی اندیشه بوده است همانگونه که امیرالمونین علیه السلام در این رابطه فرموده اند : « لا تکن عبد غیرک و قد جعلک ا… حرا » بنده ی دیگری مباش و حال آنکه خداوند تو را آزاد آفریده است . کسب آگاهی قابل اعتماد بر بسترهای پر فراز و نشیب جامعه بویژه در حوزه ی نخبگان جامعه همیشه بعنوان یکی از ارزشهای اصیل اندیشه ورزی شناخته میشده است . وجود آگاهی در نتیجه ی آزاد اندیشی به فراخور شرایط زمانه موجبات بالندگی جامعه را فراهم می آورد و به همین دلیل همواره جامعه در معرض دو محصول فرهنگی متباین قرار دارد . ابتذال و یا اقدار فرهنگی بی تردید اقتدار فرهنگی در یک اجتماع انسانی آزاد اندیش به معنای بسیط آن نمود بیشتری دارد تا در یک حلقه ی انسانی بسته و به ظاهر آزاد که ناآگاهانه دریچه های ابتذال را به روی خود گشوده باشد . اقتدار فرهنگی آزاداندیشانه موجب شکوفایی در حوزه تفکر، تعقل، اندیشه، محرک انگیزه خلاقانه و نوآورانه است و در مقابل ابتذال فرهنگی چیزی جز تظاهر به تفلسف و تفکر به بار نمی آورد . تفکر اصلی در یک زیست جهان وقتی نضج میگیرد که انسانها در آنجا آزادانه به تضارب آرا و اندیشه ها بپردازند و استمرار در اندیشیدن داشته باشند . در واقع تلالو خلاقیت نتیجه ی همین استمرار ها است که اهمیت آن از دید مولوی عارف و شاعر بنام ایران نیز پوشیده نبوده است :

ای برادر تو همه اندیشه ای مابقی خود استخوان و ریشه ای

گر گل است اندیشه ات تو گلشنی ور بود خواری تو همیمه گلخنی .

آزاد اندیشی مستلزم وجود نگاههای نافذ ، فراگیر و غیر افراطی در درک آگاهانه و غیر احساسی محیط سیاسی و فرهنگی کشور است . این درک به طریق اولی در محیط های علمی و دانشگاهی ضروری است . ما باید بتوانیم با عقلانیت و اعتدال راه درست اندیشی و مدارا در تمرین آزاد اندیشیدن را بیاموزیم و خلاء های تئوریک موجود را در همین مراودات آکادمیک پر کنیم . همگاه با موج امید به وجود آمده در کشور باید نظام و اندیشه ی دانشجویان نیز با امید و تمسک به چهارچوبهای فکری و تعقنی راه رهایی از دگماتیسم افراط گرایانه را بیابند و آزاد اندیشی ای که محصول امتزاج ایمان و عقل است را فهم کنند . الزامات گذار به این نوع اندیشیدن بر بستری جز شنیدن و تامل و تفکر و تعمق کردن نمی گذرد که « فبشر عباد الذین یستمعون القول فیتبعون احسنه » یکی از بزرگترین ثمرات برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در فضای دانشگاهها فائق آمدن بر حراس علمی است . باید این مسئله را حل کرد و در این زمینه نخستین گام از بین بردن حراس در میان صاحب نظران در بیان و گفتن و مطرح ساختن آراء و اندیشه های سازنده جدید و راهگشا است . ترس از ورود به مباحثه و اظهار و بیان نظر اگر بعد اجتماعی پیدا کند و سایه بر فضای علمی عالمان و دانشجویان و دانش آموختگان اندازد به یک پدیده آسیب زا تبدیل می شود و فرایند نو آوری توسعه علمی را دچار آسیب های جدی و جبران ناپذیر خواهد نمود .  تقویت فضای علمی و دانشگاهی کشور، شکل دهی، گشترش و ترویج کرسی های آزاد اندیشی و قوام یابی آنها را ضروری می سازد . البته در این مسیر آسیب هایی هم وجود دارد که باید به آنها توجه کنیم . مهمترین آسیب در این زمینه بروز افراط و تفریط است . در این مسیر باید به جد از افراط و تفریط پرهیز شود . راه ترقی و تکامل نه در جمود و تحجر و نه در خود باختگی و تقلید ، بلکه در نشاط اجتهادی و تولید فکر علمی نهفته است . بایستی شجاعت نظریه پردازی و مناظره در ضمن وفاداری به اصول و اخلاق و منطق و قانون در کرسی های آزاد اندیشی مشق و تمرین شود . از نگاه فرهنگی اسلامی و ایرانی فکر و عقیده ی آزاد محصول تعقل و تفکر می باشد که انسان را از جمود و تعصب به آزاد اندیشی می کشاند . به همین دلیل ترویج این گفتمان چه بصورت تئوریک و چه در سطح عملیاتی آن در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور به عنوان فضایی نشاط آور و پرشور نیازمند عزمی راسخ و مدیرانی فهیم است . برگزاری کارگاههای آموزشی و هم اندیشی در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی می تواند نقش مهمی درایجاد این فضا و رشد و بالندگی جامعه ی دانشگاهی کشور داشته باشد . پرداختن به ایسن مقوله مهم بدون تردید می تواند جلوه اقتدار فرهنگی و علمی جمهوری اسلامی ایران را هرچه بیشتر نمایان ساخته و پیشرفت، معنویت و عدالت را با تدبیر و امدی روز افزون هم نوا سازد . مسئولیت ما نیز آن ایت که با تمهید فضای آماده و باز ساختارها و زمینه ها مستعد برای برگزاری کرسی های آزاد اندیبشی را در سطح گsترده فراهم اوریم تا شرایط لازم برای رسیدن به حداکثر توان رشد و تولید فکر و اندیشه و علم در جامعه فراهم آید . ثمره چنین تلاشی آن خواهد بود که علم ورزی و تفکر از صورت فردی به صورت یک فرایند جمعی و گروهی مبدل شده و نتایج آن در پاسخ به نیازهای واقعی جامعه بکار گرفته شود . در پایان لازم می دانم از برگزار کنندگان نشست تخصصی و کارگاه آموزشی کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه پیام نور صمیمانه تشکر و قدردانی نمایم و توفیق همگان را از خداوند منان خواستارم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

شروع گفتگو
پشتیبانی
پشتیبانی خرید نمونه سوالات
پاسخگویی فقط برای دانشجویانی که بعد از خرید سوالات دچار مشکل شده اند